c2c
cradle to cradle
destil
toolz magazin

AMI over C2C in het nieuwe Toolz magazine van Destil - News

Bron: Toolz Magazine van Destil: Uitgave 2, 2017. pag 32 - 35

Met certificaten in MVO en Cradle-to-Cradle loopt AMI voorop in de bouwindustrie. In gesprek met Arthur de Ruiter blijken deze erkenningen veel meer dan een groene kleurspoeling. Het familiebedrijf dat aluminium deurbeslag produceert, doorleeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid echt. “Dat wij nu een voorsprong hebben en ons onderscheiden, is mooi, maar we hopen dat binnenkort iedereen Cradle-to-Cradle is.”

“Weet je wat het is”, zegt Arthur de Ruiter. “De wereld verandert steeds sneller en steeds meer aspecten bepalen of jij en jouw producten straks nog een rol spelen in de bouw. Dat geldt voor AMI met ons aluminium bouwbeslag, dat geldt voor DESTIL met al hun producten en dat geldt ook voor alle klanten van DESTIL. De kwaliteit van je producten moet buiten kijf staan, anders tel je sowieso niet mee. En de prijs moet ook goed zijn, geen discussie. Maar de toegevoegde waarde van duurzaamheid en verantwoordelijkheid wordt steeds groter. Wij merken dat bij overheidsinstellingen, gemeenten en architecten. En van daaruit zie je dat besef steeds verder de bouw in groeien.”

 

Maatschappelijk verantwoord
Op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen loopt AMI voorop. Het bedrijf biedt kansen aan mensen uit de sociale werkplaats en wil dat al zijn werknemers de kans krijgen zich te ontwikkelen en hun sterke punten te verbeteren. De Ruiter: “AMI is een familiebedrijf en onze aandeelhouder heeft dat hoog in het vaandel staan. Zo werken we ook langjarig samen met een aantal vaste partners. Door een trouwe klant te zijn, krijg je trouwe leveranciers. Hetzelfde geldt trouwens voor onze relatie met DESTIL. Zij zijn al jaren klant en we werken er echt samen aan om de klanten van DESTIL beter te maken.”

 

Focus op veiligheid en gezondheid
Die hechte relatie met klanten en leveranciers hielp AMI bij het behalen van het Cradle-to-Cradle-certificaat. “Bij een nulmeting bleek al snel dat we eigenlijk niet zo veel hoefden te veranderen aan onze producten en onze productieprocessen. Vanuit de aard van ons familiebedrijf leggen we altijd al heel veel focus op veiligheid en gezondheid van onze producten en de manier waarop we ze fabriceren. Maar voor zo’n certificaat moet je dat wel staven. Dus heb je documenten nodig van de toeleveranciers van je bronmateriaal. Een soort DNA van het aluminium dat we verwerken bijvoorbeeld. Doordat wij al zo lang met vaste leveranciers werken, wisten we dat hun materiaal geen giftige stoffen bevat, maar wilden zij ook snel openheid van zaken geven.” Zo had AMI binnen een half jaar de hele Cradle-to- Cradle-certificering afgerond, een tempo waar de certificeringsinstelling met bewondering naar keek.

 

Cradle-to-Cradle-hoofdstad
Voor AMI zelf is het niet meer dan logisch om dat certificaat te behalen en met trots uit te dragen. De Ruiter: “We doorleefden de duurzaamheidsgedachte al als familiebedrijf en vonden het zonde dat onze materialen na 30 jaar uit een pand worden gesloopt en als afval eindigen. Venlo is de Cradle-to-Cradle-hoofdstad van Nederland. Toen wij de Innovatoren van beslag mochten voorzien, ging het balletje rollen. In Blérick, aan de overkant van de Maas, raakten we in gesprek over de bouw van de Egerbos-sporthal en daar daagden we de opdrachtgevers uit duurzaamheid hard te maken. Wat vinden zij belangrijk? Dat een krukveertje in ons beslag 100.000 bewegingen kan maken? Dat we veilig en gezond produceren? Dat we om de hoek gevestigd zijn zodat ons beslag maar 15 kilometer in de vrachtwagen hoeft?

 

Match met DNA
Allemaal vragen waar de opdrachtgever best een antwoord op had. En als je dan het Cradle-to-Cradle-certificaat ziet, matcht dat behoorlijk goed met al die wensen.” Gezondheid voor mens en milieu is een belangrijk uitgangspunt voor Cradle- to-Cradle. Net als de vraag of een product uit gerecycled materiaal gemaakt is en zelf weer gercycled kan worden. Daarnaast is hernieuwbare energie van wind en zon in het productieproces belangrijk, evenals besparing van water. En tenslotte ‘social fairness’, die maatschappelijke betrokkenheid die AMI van zichzelf al in zijn DNA droeg.

 

Binnenkant naar buiten
“Wat we aan de binnenkant altijd al deden, komt nu eigenlijk naar buiten”, zegt De Ruiter. “Je ziet dat dit onderwerp nu aanslaat bij publieke instellingen, gemeenten en architecten.” Vinkjes zetten, is de platte uitleg van de ontwikkeling die hij ziet. “Opdrachtgevers eisten vroeger alleen ISO nu eisen ze steeds vaker MVO en Cradle-to-Cradle. Als je dat hebt, doe je mee. Kun je ze niet aanvinken, lig je er uit. Maar het is echt veel meer dan vinkjes zetten. Het wordt er allemaal echt beter van.” In dat kader hoopt De Ruiter ook dat het Cradle-to-Cradle-verhaal breed gedragen wordt door de bouw.

 

In Bouwbesluit
Daarom is AMI lid van de Cradle-to-Cradle-Bouwgroep waar bijvoorbeeld Deventer, Daas Bakstenen en Holonite deel van uitmaken. “Natuurlijk is het voor ons fijn om voorop te lopen en ons er mee te kunnen onderscheiden, maar uiteindelijk is het voor iedereen beter als de hele bouw duurzaam wordt. Het gaat niet om ons, het gaat om de hele maatschappij.” De ideaaldroom van de Cradle-to-Cradle-Bouwgroep is dan ook dat het certificaat in het Bouwbesluit komt, zodat er alleen nog maar met gecertificeerde materialen gebouwd wordt.

 

Ook MVO
Naast het CradleToCradle-certificaat draagt AMI het MVO-certificaat. Samen met de branchevereniging van hang- en sluitwerkfabrikanten VHS stelden we een beoordeling op van maatschappelijk verantwoord ondernemen. AMI wilde dat certificaat als eerste halen en dat is gelukt. Dus ook dat certificaat prijkt trots aan de wand van het kantoor. “Nee, nee”, zegt De Ruiter. “Het is veel meer dan een diploma aan de wand. Ook dit doorleven we echt. We vinden het echt belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Zo bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk en geven we jongeren kansen in stages. Een voortdurende focus op veiligheid en gezondheid van onze producten en processen is daar eveneens een voorbeeld van.”

 

Retourstromen
Het volgende project is alweer in gang gezet: de retourstromen van de bouw. Samen met DESTIL. De Ruiter: “Onze producten komen vaak ter vervanging van oud bouwbeslag. We onderzoeken nu of we een rol kunnen spelen in de verwerking en recycling van die oude producten. Dat kan dan perfect samen met DESTIL. Zij hebben een fantastische logistieke performance en een geautomatiseerd distributiesysteem met de kenmerkende en duurzame blauwe bakken. Als daar goederen mee naar de klant gaan, kunnen ze toch vol met oude producten retour komen?” Zo zie je maar hoe er in de hele keten nog veel zaken te verbeteren zijn. “Kleine moeite, groot plezier”, zegt De Ruiter.

 

Trots op erkenning
De Ruiter is niet voor niets commercieel directeur: “Uiteraard zijn al die mooie certificaten niets waard als we onze zaakjes niet goed voor elkaar zouden hebben. Maar daar is gelukkig geen twijfel over. In 2016 werden we uitgeroepen tot beste leverancier van het jaar van inkoopcombinatie Zevij-Necomij. En in 2014 waren we de beste leverancier van DESTIL. Daar zijn we heel blij mee. We doen ons best op onze producten, prijzen, leverbetrouwbaarheid en service en zijn blij dat klanten dat erkennen”, klinkt het trots.